از انواع مختلف هاست در بخش قبل هاست اشتراکی (Shared Hosting) را توضیح دادیم. در این مطلب بقیهی انوع سرویسهای هاست را توضیح میدهیم.
8-هاست اختصاصی و سرور اختصاصی:
هاست اختصاصی (Dedicated Hosting) در نقطهی مقابل هاست اشتراکی قرار دارد. در هاست اختصاصی کل منابع یک سرور تنها در اختیار یک مشتری قرار میگیرد. برای شرکتهای بزرگ و وبسایتهای سنگین یا پربازدید این گزینهي هاستینگ مناسب است. هاست اختصاصی امنیت بیشتری دارد، قابل اطمینانتر است و انعطافپذیری وبسایت یا وبسایتهای شما را افزایش میدهد. در این نوع هاستینگ شما یک سرور هاست را برای خودتان بهتنهایی اجاره میکنید و دستتان تا اندازهی بسیار زیادی باز است. اما این گزینه گرانترین نوع هاست است و به هیچ وجه مناسب وبسایتهای معمولی نیست. بیشتر افراد و شرکتها کوچک و متوسط که کار آنلاین زیادی ندارند نیازی به هاست اختصاصی ندارند.
در صورت خرید هاست اختصاصی شرکت خدمات هاست سرور را با نصب پیشفرض تحویل شما میدهد و تنها مسؤولیت سختافزار و مدیریت شبکه و اتصال سرور شما را بر عهده دارد. مسؤولیت کنترل محیط هاستینگ سرور و انتخابهای بعدی در تنظیمات حتا تا حد تغییر سیستم عامل سرور به مشتری واگذار میگردد. مدیریت سرور احتیاج به سطح مناسبی از دانش کامپیوتر دارد.
9-هاست مدیریت شده:
نوع دیگری از هاست اختصاصی نیز گاه توسط شرکتها ارایه میگردد که به عنوان «هاست مدیریت شده» (Managed Hosting) شناخته میشود. در این مدل هاست پشتیبانی و مدیریت ارایه شده توسط شرکت هاستینگ گستردهتر است و شامل سطوحی از مدیریت سطح سرور و زیرساخت اینترنت و برخی دیگر از خدمات میگردد. این نوع هاست برخی از مسؤولیتهای حیاتی اما هزینهبر و وقتگیر را از دوش مشتری هاست بر میدارد. این خدمات اضافه معمولاً دربرگیرندهی مانیتور کردن کامل سرور، تنظیم بار سرور، تمهیدات امنیتی، مدیریت ذخیرهی اطلاعات، بکاپگیری، پهنای باند ویژه، بهروزرسانی و ارتقای سرور، ضمانت در سطح سرویس و مشاورهی تخصصی میشود. با این حال مشتری همچنان کنترل کامل سیستم عامل و برنامههای کاربردی خود را در دست دارد.
هاست اختصاصی مدیریت شده گرانتر از هاست اختصاصی عادی تمام میشود. اما اگر شما مایل به تهیهی هاست اختصاصی هستید انتخاب بستههای هاست اختصاصی مدیریت شده و پرداخت هزینهی بیشتر انتخابی عاقلانه است؛ بهویژه اگر وبسایت و برنامههای شما نقش حیاتی در کارتان دارند و تضمین در دسترس بودن تمام وقت آن، حفظ سرور در برابر مخاطرات امنیتی، پاسخگویی اختصاصی بخش پشتیبانی شرکت هاست، و اطلاعات تخصصی کامل برایتان اولویت دارد.
10-هاست مجازی یا سرور VPS:
سرور مجازی یا VPS راهی است برای به دست آوردن امکانات مدیریت سرور بدون پرداخت هزینههای سرور اختصاصی. در هاست مجازی نیز مانند هاست اشتراکی منابع یک سرور بین چند کاربر تقسیم میشود. تفاوت اصلی در این است که در هاست اشتراکی تعداد شرکا زیاد است اما در سرورهای مجازی این تعداد تا حد زیادی محدود میشود. همچنین در هاست اشتراکی مشتری از شرکت هاست خود کننترل پنلی برای مدیریت وبسایتش دریافت میکند، اما در هاست مجازی مشتری وب سرور مخصوص خود را دارد.
این سرورها از طریق نرمافزارهای مخصوص مجازیسازی (Virtualization) ایجاد میشوند. نرمافزار مجازیسازی روی یک سیستم نصب میشود و میتوان با آن چندین سیستم را از داخل همان سیستم اصلی شبیهسازی کرد. سیستمهای شبیهسازی شده امکانات فیزیکی سیستم اصلی را ندارند و تنها از بخشی از امکانات سیستم واقعی میتوانند استفاده کنند. اما در درون محیط مجازیسازی مانند یک سیستم مستقل به نظر میرسند. با این کار میتوان روی یک سرور هاست چندین سرور شبیهسازی کرد و اگر به هر سرور شبیهسازی شده IPی مخصوص خودش داده شود میتوان آن را به عنوان یک سرور هاست مجازی در اختیار مشتریان گذاشت.
هاستهای VPS (سرور مجازی خصوصی) مناسب شرکتها و وبسایتهایی هستند که امکانات مورد نیازشان از طریق هاست اشتراکی نمیتواند تأمین شود و به منابع بیش تری نیاز دارند، اما میزان نیازشان به اندازهای نیست که بخواهند یک سرور اختصاصی اجاره کنند. از لحاظ اتصال مشتری، سرور مجازی عیناً مشابه سرور اختصاصی به نظر میرسد اما به دلیل آنکه روی یک سرور اختصاصی چندین سرور مجازی وجود دارد تواناییها و امکانات پردازشی، حافظه، پهنای باند و… سرورهای مجازی محدودتر است. هزینهی این سرورها همان طور که ویژگیهایشان نشان میدهد بیشتر از هاستهای اشتراکی و کمتر از هاستهای اختصاصی است.
11-هاست ابری:
ابر (ِCloud) به مجموعهای از سرورها، منابع محاسباتی و کامپیوترها گفته میشود که به طور مشترک برای استفاده از طریق برنامههای تحت وب اختصاص داده شدهاند. این اشتراک منابع باعث میشود که امکان از دسترس خارج شدن سرویسها تقریباً صفر شود، زیرا در صورت بروز مشکل یا کم بودن منابع هر کدام از سرورها دیگر منابع در دسترس از سرورهای دیگر کمبود ایجاد شده را جبران میکنند.
هاستهای ابری معمولاً همانند هاستهای مجازی ارایه میشوند و از لحاظ قدرت سرور و امکانات مشابهند. اما هاستهای ابری به علت پخش بودن منابع مورد نیاز سرور مجازی در نقاط و سیستمهای مختلف مقاومترند و سرعت بهتری در جوابگویی دارند. هزینهی این هاستها بیش از هاستهای مجازی معمولی و کمتر از سرورهای اختصاصی است. اما در عمل دیده شده که هزینههای جانبی ایجاد شده در سرورهای ابر گاه از هاست اختصاصی نیز بیشتر شده است.
یکی از نکات این هاستها در پراکندگی منابع اختصاصی به مشتری است. این مطلب علاوه بر جنبههای مثبت یک عیب نیز میتواند داشته باشد. در همهی انواع دیگر هاستینگ مکان فیزیکی ذخیرهی فایلهای مشتری مشخص است. در هاست ابری این فایلها روی اینترنت یا ابر ذخیره میشوند؛ یعنی مکان ذخیرهی فایلها میتواند متغیر باشد. همچنین کنترل کافی نداشتن مشتری روی سرور و ایرادات امنیتی در این گونه هاستها هنوز جای بحث دارد. هاست ابری مفهومی نسبتاً جدید و هنوز در حال توسعه و تحول است.
از لحاظ قیمتی به ترتیب هاست اشتراکی، هاست مجازی، هاست ابری، هاست اختصاصی، و هاست مدیریت شده قرار دارند. اگرچه مفهوم دقیق هاست ابری و نحوهی اجرای آن هنوز میان شرکتهایی که سرویسهایی با این نام ارایه میدهند هماهنگ و یکسان نشده و در مورد قیمت آن نمیتوان نظر قطعی داد.
دوست عزیز، هوست صحیح است نه هاست!
[ hōst ]
دوست عزیز
من هم میدانم که تلفظ درست این کلمه «هوست» است اما در زبان فارسی همه از املای «هاست» استفاده کردهاند. در زبان عربی تلفظ درست کلمه یعنی «هوست» به کار میرود.
ما هم چندان اصراری به پیشقراولی در استفاده از شکل درست ولی ناشناختهتر این کلمه نداریم.
با تشکر توضیحات خوبی بود.